ANA SAYFA 
 KTFF 
 MİLLİ TAKIMLAR 
 LİGLER 
 KUPALAR 
 BİLGİ BANKASI 
KTFF MHK Hakem ve Gözlemci El Kitabı yayınlandı 23/09/2014
KTFF MHK Hakem ve Gözlemci El Kitabı yayınlandı
2014-2015 Sezonu boyunca tüm hakem ve gözlemcilerimizin yararlanacağı, yeni kural ve uygulamaların tamamını içeren el kitapçığı Merkez Hakem Kurulu tarafından yayınlandı. 

Sezon öncesi hakemlerimiz tarafından gerçekleştirilen teorik-pratik hazırlıklar ve seminer programından da özellikle belirtilen yeni uygulama ve düzenlemelerin detaylıca belirtildiği kitapçıkta, değişikliklerin özeti aşağıdaki tabloda da toparlanmıştır. 

MHK HAKEM VE GÖZLEMCİ EL KİTAPÇIĞI

MADDE

MADDE BAŞLIĞI

DEĞİŞİKLİKLİK

7.3.

 

Ceza Sahasına Yakın Serbest Vuruşlarda

·         (varsa köpük kullanarak)

·         CEZA SAHASINA YAKIN SERBEST VURUŞLARI YÖNETİRKEN HAKEM, BARAJDAKİ OYUNCULARI UYARIRKEN KULLANDIĞI BEDEN DİLİNİN AÇIK, NET VE ANLAŞILIR OLMASINA ÖZEN GÖSTERMELİDİR.

9.

9.1.

 

Oyuna Müdahaleler

Tamamlanamayan Müsabakaların Sonuçları

·         Müsabaka öncesi konfeti veya benzeri cisimlerin atılmaması ile ilgili saha görevlilerini uyarınız. Bu gibi cisimlerin derhal toplanması konusunda gerekli koordinasyonu sağlayınız.             Temel ilke, hakemler ve asli unsurlar için (oyuncular ve teknik adamlar) dürüst, eşit ve güvenli müsabaka koşulları olduğu sürece maçın yarıda bırakılmamasıdır. Maçın dürüst, eşit ve güvenli yönetilmesi koşulları ortadan kalktığında hakem maçı tatil eder.

11.4.

11.4.1.

İletişim ve Yönetim

Olumlu Beden Dili

 

Bazı durumlarda söz yerine vücut diliyle olanları ifade etmek yararlı olabilir. Beden dili, oyuncularla iletişim kurarken kullanılabilecek olumlu bir iletişim aracıdır. Beden diliyle kararlar doğru bir şekilde ifade edilebilir. Örneğin; peş peşe kural ihlal eden (ard arda faul yapan) bir oyuncuya sarı kart verildiğini işaretlerle basitçe ifade etmek, oyuncuların, sarı kartın yalnızca son ihlal için verilmediğini anlamasını sağlar.

11.4.

11.4.1.

İletişim ve Yönetim

Olumlu Beden Dili

Oyunun aniden gerilmesi, oyuncuların saldırgan davranmaları durumunda paniğe kapılmamalı, gereksiz disiplin gösterisinden kaçınmalıdır.

·         KALECİLERİN TOPU OYUNA SOKARKEN VE TOP ELLERİNDE İKEN SPORTMENLİK DIŞI DAVRANIŞI VE RAKİBİ KÜÇÜK DÜŞÜRÜCÜ DAVRANIŞI (TAKLA ATMA GİBİ) NEDENİYLE HAKEM OYUNU DURDURMUŞSA ESV VE İHTAR CEZASI VERECEKTİR.

 

22.

 

Saygı Duruşu

SEROMONİ SONRASI YAPILACAK SAYGI DURUŞU AYNI POZSİYONDA OLACAĞI İÇİN OYUNCULARIN BİRBİRLERİNİ TEBRİK ETMELERİNDEN ÖNCE SAYGI DURUŞU YAPILIP DAHA SONRA TOKALAŞMA MERASİMİ BAŞLAYACAKTIR.

24.3.

 

İlave Zaman

·         İLAVE ZAMAN UYGULANMASI KONUSUNDA; OYUNUN UZUN SÜRELİ DURMALARINDA (ÖZEL DURUMLARDA; ÖZEL TEDAVİ İSTEYEN SAKATLIK VS. GİBİ) UZATMA DAKİKALARINA 30-35 DK. İLAVE GİBİ DURUM OLMAYACAK. MAÇ NORMAL SÜRESİ BİTTİKTEN SONRA İLGİLİ UZATMA 2-3 DK. İLAVE EDİLECEKTİR. YANİ OYUNUN NORMAL SÜRESİ BİTTİKTEN SONRA UZATMA DAKİKALARININ GÖSTERİLECEĞİ 30-35 DK. GİBİ UZATMA GÖSTERİLEMEYECEKTİR.

28.3.

 

Aktif Oyuna Katılım Unsurları

Yardımcı hakemlerin ayrıca akılda tutması gerekenler şunlardır:

·         Eğer ofsayt için bir bayrak işareti verildiyse ve bunu hakem hemen görmemişse; yardımcı hakem, hakem görünceye kadar ya da top açıkça savunma takımının kontrolüne geçinceye kadar işareti vermeye devam etmelidir (Hakemin bayrak işaretini görmesi için (İSTİSNAİ DURUMLARDA) sesle çağırma da kullanılabilir).

31.1.

 

Kendi Kalesine Atılan Goller (Savunma Yapan Takım)

-          Kendi kalesine atılan gollerde rapordaki işlemde, golü kazanan takıma işlenecektir. Oyuncunun lisans numarası, sırt numarası ve KK (kendi kalesine) yazıldığı zaman ilgili birimlerce bu daha iyi anlaşılacaktır.

33.3.1.

Hakemler

(VARSA KÖPÜK KULLANMALIDIR.)

·         Ceza alanı yakınındaki serbest vuruşlarda, 9.15 m. uzaklığı (11 adımı belirgin biçimde sesli sayarak) barajın içinden değil, yanlardan hesaplayıp, aynı zamanda topun yerini VARSA KÖPÜK KULLANARAK ve kontrol ederek barajı oluşturmalıdır (Oyun alanı üzerinde 9.15 m. uzaklığın işaretlendiği bölgeler de dâhil)

 

37.

37.1.

 

Taç Atışında İşbirliği

Hakem

---- OYUNCU TOPU OYUNA SOKARKEN VE TOP ELLERİNDE İKEN SPORTMENLİK DIŞI DAVRANIŞ VE RAKİBİ KÜÇÜK DÜŞÜRÜCÜ DAVRANIŞ (TAKLA ATMA GİBİ) YAPARSA; TAÇ ATIŞINA İZİN VERİLMEMELİDİR. OYUNCU SPORTMENLİK DIŞI HAREKETİ NEDENİYLE SARI KART (İHTAR) GÖRMELİ VE TOP OYUNA GİRMEDİĞİ İÇİN TAÇ ATIŞI AYNİ TAKIM TARAFINDAN TEKRARLANMALIDIR.

 

Diğer Haberler :
Disiplin Kurulu görev dağılımı hakkında
KTFF U17 Ligi için başvuru kabul edecek
2024-2025 Süleyman Göktaş Sezonu'nun fikstürü çekildi
Hakemlerimiz İstanbul'da yeni sezona hazırlanıyor
AKSA Süper Lig ve AKSA 1.Lig Süleyman Göktaş Sezonu fikstürü çekiliyor
Site İçi Arama

KTFF Kurullar
Yönetim Kurulu
Merkez Hakem Kurulu
Tahkim Kurulu
Disiplin Kurulu
Bölge Terfi Müsabakaları (BTM) Ligi Kurulu
Etik Kurulu
Uyuşmazlık Çözüm Kurulu
Eğitim-Üst Kurulu
Sağlık Kurulu
KTFF Teşkilatı